Berta Saxar  Sitter som en handske  Bill med kätting  Berta drar med kätting i kärret ..  Berta med turbo  Sax i kärret  

Skogskörning med Ardenner

Nu är det en del år sedan , men ändå inte evigheter sedan . Det började som en kul grej och sökande efter en Nordsvensk . Letade ett bra tag och kammade noll , hittade ingen som jag tyckte passade riktigt bra . Strax efter detta så träffade jag Valacken Bill och Stoet Sylvia (Tjocka Berta), båda Ardenner , numer är jag helfrälst , övertygad och lycklig ......... På grund av sjukdom har Bill , tråkigt nog , blivit ersatt av Ardennerstoet Tora . En riktig guldklimp , ung o fräsch , med en lysande framtid (förhoppningsvis) .

Från allra första början var det bara egennytta som det handlade om , veden skulle hem till varje pris . Efter ett litet tag så gick det upp för oss att vi har två traktorer på vardera en riktigt rejäl stor hästkraft .

Nyttan med de här två underbarnen sträcker sig , som det är nu , en bra bit  . Vi har hamnat lite mitt i prick där vi bor , de flesta markägare hade ardenner eller nordsvensk hemma när de var små (nostalgi) .

Mycket skog , mycket skyddad skog , mycket avverkning betyder en hel del vindfälle , mycket sankmark . 

Detta är ett litet eldorado för oss med kallblodshästar , många områden där hästen gör sig bra, för att inte säga bäst ..... som alltid .

Under sommar och höst blir det en hel del rensning av kärrområde . Mjukt och lite gungit , men tillräckligt fast för att hästarna skall gå fram . Allt enligt gällande EU - regler . Det blir till ved , vilket inte är fel .

Utrustningsmässigt lever vi ett enkelt liv , än så länge . Det som används mest nu är timmerslädar och timmerkälkar , timmersax , kätting eller lunnabåge , allt för att få ut stock till stickväg eller körväg .

En mindre timmervagn är under uppbyggnad (typ.8hjuling).

Som smed har man ett inre tvång att bygga allt själv , alltid förbättra , alltid försöka göra det till bara min vagn .